Kinderen en meditatie

De magie van de stilte

Dat ook jonge kinderen baat bij meditatie hebben staat vast. Bij kinderen die ouder zijn dan vijf jaar geef ik een mantra waarop ze kunnen concentreren. Tegen  jonge kinderen zeg ik: ‘dit is jou toverwoordje in een geheime taal.’  Ik doe ook wat ademhalingsoefeningen en een visualisatie met ze,  gevolgd door een stilte moment. Na de meditatie of vooraf laat ik ze een mooie tekening maken.

Jaren geleden, bracht een ambtenaar zijn dochter van negen jaar bij me, die na de dood van haar oma niet meer kon slapen. De GGZ kon haar niet helpen. Ik wil het wel proberen, zei ik toen een beetje sceptisch. Tot mij grote verbazing knapte ze na twee keren al op. Dat het zo snel ging, blijft me verbazen. Haar broer van zestien jaar kwam een aantal jaren later ook bij mij op consult. Hij had last van examenvrees. Ook hij knapte op, al duurde het wat langer.

Een groepsmeditatie met kinderen vraagt meer creativiteit, liefde en stiltekracht van de docent. Wat we dienen te beseffen is dat bij kinderen het niet zo zeer gaat om de tijsduur van de meditatie maar de  magische sfeer en energie die ze hebben mogen ervaren, al was het maar even.

 

Kindermeditatie liedjes

1. Love grows one by one
Two by two and four by four
Love goes round in a circle
And comes back knocking on my front door.

2. Ik voel me vrij als een vogel, ik voel me vrij als een vogel in de lucht
Ik voel me sterk als een berg, ik voel me sterk als een berg  in mijn hart
Ik voel me vredig als de boeddha, ik voel me vredig als de boeddha in mijn hart
Ik voel de vriendschap om me heen, ik voel de vriendschap om me heen en in mijn hart
Ik voel de rust in de kring, ik voel de rust in de kring en in mijn hart.
Baba Nam Kevalam, Baba Nam Kevalam, Baba Nam Kevalam, Baba Nam

Baba Nam Kevalam is an mantra en betekent: alles is liefde